Teknik Kod Digit Muzik: Memudahkan Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (MBPK) Bermain Alat Muzik (Amalan Terbaik Dalam Pendidikan Khas Dan Inklusif, 2022)
Teknik Kod Digit Muzik dijalankan bertujuan untuk memudahkan kefahaman Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (MBPK) Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) SK Kuala Linggi dalam memahami nota lagu yang akan mereka mainkan menggunakan alat muzik angklung dan caklempong. Tinjauan awal yang dibuat mendapati murid-murid ini amat sukar untuk memahami nota lagu yang mengakibatkan mereka sukar untuk memainkan alat muzik dengan baik. Perkataan “DIGIT” merujuk kepada sebarang nombor daripada 0 hingga 9. Dalam teknik ini, nota lagu dalam bentuk abjad “C, D, E, F, G, A, B dan C” ditukarkan kepada sistem nombor “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dan 8” bagi memudahkan kefahaman murid. Teknik Kod Digit Muzik telah membuktikan murid dapat bermain alat muzik dengan baik mengikut not lagu berpandukan arahan mudah oleh guru selain dapat meningkatkan fokus dan koordinasi mata dan tangan mereka. Cara ini membolehkan masa untuk mereka menguasai sesuatu lagu yang dimainkan menjadi lebih singkat. Selain itu, ada dalam kalangan murid ini yang berkeupayaan untuk menjadi konduktor kepada rakan-rakan mereka dalam memainkan alat muzik. Teknik ini diharap dapat digunakan untuk membantu MBPK dalam memainkan alat muzik lain dengan baik dan yakin.